hírek

Öt cannes-i filmet hoz a magyar mozikba a Cirko Film

A Cirko Film négy filmet mutat be az idei cannes-i filmfesztivál versenyprogramjából, egyet pedig a Filmkészítők Kéthete elnevezésű mellékszekcióból.

Az öt alkotás között található a magyar vonatkozású Fényes jövő / ll sol dell'avvenire (rendező: Nanni Moretti), illetve a Juliette Binoche főszereplésével készült Dodin Bouffant szenvedélye / La passion de Dodin Bouffant (rendező: Anh Hung Tran), valamint Michel Gondry, Koreeda Hirokazu és Aki Kaurismäki új filmje is.

Három cannes-i filmet is hoz a magyar mozikba a Cirko Film

Közülük kettőnek magyar vonatkozása is van. Cristian Mungiu „RMN” című filmje, amelyet a versenyprogramba válogattak be, egy soknemzetiségű erdélyi faluban játszódik, egyik főszereplője magyar. Az Un Certain Regard válogatásában bemutatkozó osztrák–francia–német film, a „Corsage” pedig a 19. századi osztrák császárné és magyar királyné, Erzsébet, azaz Sisi életének egyik időszakát meséli el. Mia Hansen-Løve francia rendező (Bergman szigete) „Un beau matin” című filmjének, amelyet a Rendezők Kéthete elnevezésű párhuzamos szekcióban vetítenek majd, Léa Seydoux a főszereplője.

BERGMAN SZIGETE / PREMIER ELŐTTI VETÍTÉS ÉS BESZÉLGETÉS

A vetítés után Víg Emőke filmes szakember mesél Bergmanról és a filmről.

A német–angol házaspár, Chris és Tony a svédországi Fårö szigetére érkezik, hogy heteken keresztül Ingmar Bergman egykori otthonában alkossanak. Mindketten sikeres filmrendezők, és itt, a világtól elzárva, puritán visszavonultságban szeretnék megírni következő forgatókönyvüket. Az északi nyár hűvös és inspiráló, Bergman szelleme pedig ott lebeg minden sarkon. A képzelet és valóság közti választóvonal egyre elmosódottabbá válik…A Bergman szigete című film, amelynek központi témája a művészet és az emberi kapcsolatok, főhajtás a svéd rendező és életműve előtt.

Intenzív találkozások // Premier előtti vetítés + LMBTQ kerekasztal a Cirkóban!

A Cirko Film, a Cirko-Gejzír mozi, A család az család, a Humen és a Háttér Társaság közös premier előtti vetítést rendez március 30-án, szerdán 18 órakor a Cirko-Gejzír moziban. A Queer Palm díjas Intenzív találkozások vetítését kerekasztal-beszélgetés követi az LMBTQ emberek egészségügyi jogairól.

Moderátor: Kanicsár Ádám

Résztvevők: Pál Márton (A család az család), Dombos Tamás (Háttér)

RÉGI ARCOK ÚJ FORMÁBAN

A legendás Filmklub-rovat újságírói a Cirko-Gejzír moziban újra “kezelésbe veszik” a közönséget. Két tematikus sorozatot - “A család”, illetve “Női rendezők - rendezők nőkről” címmel - vetítünk hétfő-keddenként, öt héten keresztül az utóbbi évek emlékezetes alkotásaiból, amelyek előtt Gyárfás Dorka, Huszár András és Varga Ferenc tart majd rövid felvezetőt. A két eseménysorozatba a család fogalmát feldolgozó filmeket, és különleges női látásmódokat vagy szerepeket bemutató történeteket válogattunk. A szakértő ajánlóknak és kommentároknak hála pedig olyan részleteket vagy összefüggéseket is észrevehetünk bennük, amik máskülönben talán elkerülnék a figyelmünket.

A Cirko Film három bemutatója is felkerült az Oscar-díj shortlistjére, azaz rövidlistájára.

A jó főnök (Javier Bardem főszereplésével), A hős (Asghar Farhadi Cannes-ban díjazott filmje) és Maria Schrader (az Unorthodox / A másik út rendezője) romantikus sci-fije, az Én vagyok a te embered. Az Én vagyok a te embered december 30. óta látható a mozik műsorán, A hős januárban érkezik, A jó főnök bemutatójára pedig 2022 első felében kerül sor.

Hamarosan a mozikban Asghar Farhadi cannes-i nagydíjat nyert filmje, A hős.

Az Oscar-díjas rendező új, ismét Iránban játszódó filmje egy adósság miatt elítélt férfi történetét mutatja be, aki az események egyre gyorsabban száguldó, félelmetes lavinájában küzd az igazáért. A hőst január 13-tól vetítik a magyar mozik.

Két megható európai romantikus film – hamarosan a mozikban!

A Könyvesbolt Párizsban című alkotás bensőséges, költői és megindító történet az olasz film mesterétől, Ettore Scolától Bérénice Bejo főszereplésével. A film egy visszavonultságban élő olasz antikvárius és egy sugárzóan energikus, különleges és gyönyörű nő történetét meséli. A Kis lecke a szerelemről hamisítatlan francia romantikus sztori egy ellentmondásos kapcsolatról: egyszerre felemelő és vicces, sőt helyenként abszurd – csodálatos színészi alakításokkal és sok-sok érzelemmel. A két szerelmes történet 2022 elején mutatkozik be a magyar mozikban, a Cirko Film forgalmazásában.

Négy filmet hoz Cannes-ból a Cirko Film

Az idei cannes-i filmfesztivál volt a mozi újraindulásának nagy ünnepe, ahol ismét több ezren nézték telt házas vetítéseken az elmúlt év nemzetközi filmes termésének legjavát. A Cirko Film négy filmet is bemutat a magyar mozikban a fesztivál hivatalos válogatásából. A versenyprogramban debütált Mia Hansen-Løve párkapcsolati története, a Bergman szigete (Bergman Island) és az Intenzív találkozások (La fracture) című dráma-komédia, míg az abszurd vígjátékot, a Szerelmes nehézfiúkat (Cette musique ne joue pour personne) a Cannes Premiere szekcióban vetítették. A különleges gálavetítésen látható Hol van Anne Frank? (Where is Anne Frank) című animáció az egyedi művészi látásmódú izraeli alkotó, Ari Folman legújabb, nagy hatású munkája. Mind a négy film a Cirko Film forgalmazásában kerül a mozikba előreláthatólag 2022 első felében.

Hamarosan a mozikban Colin Firth csodálatos filmje, a Szupernóva

Colin Firth életének egyik legérzékenyebb, legmegindítóbb alakítását nyújtja az angol zongorista, Sam szerepében. Partnere a csodálatos, sokoldalú amerikai színész, Stanley Tucci. A Szupernóva meghitt, felemelő és elgondolkodtató történetéhez – amely egyszerre road movie és romantikus dráma – az angol Tóvidék lélegzetelállító, őszi tájai adják a hátteret. „Gyengéden apró darabokra töri a szívet” – írta a filmről a rangos angol nyelvű szaklap, a Variety. A lírai és fontos kérdéseket boncolgató történet szeptember 9-én érkezik a magyar mozikba.

Mindannyian ilyen tanárt szerettünk volna – Ezüst Medve Bachmann tanár úrnak

A Bachmann tanár úr és az osztálya c. dokumentumfilm egy rendkívüli németországi tanár és az osztályába járó, bevándorló hátterű diákok mindennapjait mutatja be egy decemberi reggeltől kezdve a júniusi ballagásig. A gyerekek között van orosz, erdélyi, olasz, török és bolgár származású is, és mindannyian megküzdenek a beilleszkedés nehézségeivel. Közelről megismerjük az osztály tagjait és kivételes empátiájú, karizmatikus, szeretettel teli tanárukat: együtt sírunk és nevetünk velük, és sok mindent megtudunk a tágabb közösségről is, amelyben élnek. A film a Berlinalén a zsűri díját nyerte (Ezüst Medve). Magyarországi bemutatója 2021 második felében várható.

Robotos szerelmi történet a Berlinaléról

Az Én vagyok a te embered c. film egy robot–ember kapcsolatot elmesélő humoros, romantikus és filozofikus alkotás, amelynek főszerepéért Maren Eggert nyerte el a legjobb színészi alakításért járó Ezüst Medvét a berlini filmfesztiválon. A közeli jövőben játszódó film hol kacagtató, hol megrendítő módon feszegeti az örök kérdést: mi az, ami emberré tesz bennünket. Maren Eggert partnere a Downton Abbey-ből ismert brit színész, Dan Stevens, aki fergeteges humorral és hamisítatlan brit sármmal alakítja a főszereplő androidot. A film előreláthatólag 2021 végén kerül a magyar mozikba.

A leleményesség diadala

A Berlinale különleges vetítései között mutatkozott be a Perzsa nyelvleckék című dráma Lars Eidinger és a lenyűgöző tehetségű fiatal argentin színész és nyelvzseni, Nahuel Pérez Biscayart főszereplésével. 1943-ban egy német megsemmisítőtáborban az egyik magas rangú náci tiszt perzsául szeretne tanulni. Hogy elkerülje az azonnali kivégzést, egy Gilles nevű rab jelentkezik nyelvtanárnak: csak éppen az a gond, hogy ő maga sem beszél perzsául. Gilles-nek tehát ki kell találnia egy nyelvet, amelyből egyetlen szót sem ismer. A megtörtént eset alapján készült filmet a Cirko Film forgalmazza Magyarországon.

Hogyan alkot az egyik legjelentősebb kortárs festő?

A Mű szerző nélkül című monumentális életrajzi dráma korunk egyik legnagyobb hatású képzőművészének, Gerhard Richternek az életét dolgozta fel lehengerlő erővel. A festő életét és művészetét most egy bensőséges, húsbavágóan őszinte dokumentumfilmből ismerhetjük meg még jobban. A Gerhard Richter, a festő című alkotás hamarosan megérkezik a magyar mozikba, a Cirko Film forgalmazásában.

Hamarosan bemutatjuk Małgorzata Szumowska új filmjét

Lengyelország 2020-as Oscar-jelölése Małgorzata Szumowska Soha többé nem fog havaznicímű filmje, amely elsöprően pozitív kiritkai visszhanggal mutatkozott be idén a velencei filmfesztiválon, ahol díjat is nyert. A különleges hangulatú dráma-komédia egy Keletről érkező, karizmatikus masszőr történetét mutatja be, aki egy gazdag lakóparkban válik ügyfelei szellemi vezetőjévé. A film a Cirko forgalmazásában kerül a magyar mozikba 2021-ben.

Jön a Szupernóva Colin Firth és Stanley Tucci megrendítő játékával

A San Sebastian-i filmfesztivál versenyprogramjában vetítik a Szupernóva című brit filmet, amelyben Colin Firth és Stanley Tucci alakítják a főszerepeket. Az érzékeny és megindító dráma egy pár történetét mutatja be, akik elhatározzák, hogy egymásnak és szerelmüknek szentelik azt az időt, ami még maradt nekik, mielőtt egyiküket végképp legyőzi egy végzetes betegség. A szerelem halhatatlan erejének megrendítő, mégis finom humorral vegyített történetét 2021-ben láthatja a magyar mozik közönsége.

A Cirko Film bemutatja a berlini Arany Medvével díjazott filmet Magyarországon

A hétvégén véget ért a Berlinale, a díjakat szombat este adták át. A 70. kiadását ünneplő filmfesztivál válogatásából három filmet mutat be a magyar mozikban a Cirko Film, köztük két díjnyertes alkotást a versenyprogramból.

Mohammad Raszulof iráni ellenzéki rendező Nincs gonosz című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendező nem tudott részt venni a díjkiosztó gálán, mert az iráni hatóságoktól nem kapott utazási engedélyt. Helyette lánya vette át az elismerést Berlinben. A film az Iránban máig érvényben lévő halálbüntetés kapcsán négy epizódon keresztül boncolgatja az egyéni felelősség és a döntési folyamatok problémakörét egy zsarnoki rendszerben. 2015-ben szintén hazájában betiltott iráni rendező vehette át az Arany Medvét Berlinben: Dzsafar Panahi Taxi Teherán című filmje is a Cirko Film forgalmazásában került a magyar mozikba, a filmet hónapokon át vetítették nagy sikerrel hazánkban.

A 70. évforduló alkalmából létrehozott különleges Ezüst Medve díjat, a 70. Berlinale különdíját az Előzmények törlése (Effacer l’historique) című francia szatirikus vígjáték, a Benoît Delépine–Gustave Kervern szerzőpáros alkotása nyerte. A jól ismert francia sztárok (például Denis Podalydès) szereplésével készült film fergeteges, abszurd humorral, mégis elgondolkodtatóan mutatja meg a 2020-as évek digitális világának, különösen a közösségi mádiának a veszélyeit és hátulütőit.

A Berlinale különleges gálavetítései között mutatkozott be Vadim Perelman filmje, a Perzsa nyelvleckék a német filmsztár, Lars Eidinger és a 120 dobbanás percenként-ből ismert Nahuel Pérez Biscayart főszereplésével. A Perzsa nyelvleckék 1944-ben játszódik: egy német haláltáborban egy zsidó származású francia rab, Gilles perzsának adja ki magát, hogy megmeneküljön az azonnal kivégzéstől. Az egyik német tiszt, akinek minden vágya, hogy megtanulhassa a nyelvet, meghallja, hogy perzsa fogoly érkezett a táborba: magához rendeli Gilles-t, és megígéri, hogy amíg a nyelvleckéik tartanak, addig garantálja az életben maradását. Egy baj van csupán: Gilles egy szót sem beszél perzsául…

Mindhárom film előreláthatólag 2020 második felében kerül a magyar mozikba.